Postby Erin Navan » 06 Jul 2020, 12:55
Sitna zadovoljstva
Svi mi imamo neka sitna zadovoljstva i neke želje, toliko periferalne da nikako ne utiču na naš život, ali će nas u trenutku kad se ostvare, naterati da se osmehnemo.
Jedna moja takva želja se ostvarila na dodeli Oskara 2004.
Priča počinje tamo negde početkom '90-ih ili tako nešto, jednog letnjeg dana, kad sam se domogla sestrinog "Hupera" (jer "Huper je super"). Beše to časopis za mlade, pun članaka i enigmatike. I naravno, cela stranica holivudskih tračeva, koju je pisala, ako se dobro sećam, "Sindi".
I u tom jednom "Huperu", u jednoj Sindinoj rubrici tračeva bi članak o tome kako su se Madona i Šon Pen (ponovo) posvađali.
E sad... Madonina muzika nije bila moj đir, a za Šona Pena jedva da sam čula. Znači, sasvim nebitno, ali interesantno, jer dobijamo osećaj da je svet manji nego što jeste, kad znamo šta de dešava u tuđim, tako dalekim dvorištima.
I tako... Madona je izbacila muža iz kuće, a on se vratio da se izvinjava, sa cvećem i bombonjerom. I rečenica koju je autor(ka) stavila u članak je bila sledeća: "I tada je Šon Pen, glumac koji nikad neće dobiti Oskara, odigrao ulogu svog života."
Zamislite koliko mora da vas iznervira nešto da ga pamtite od reči do reči trideset godina?
A baš me izverviralo. Ne bih umela da objasnim zašto. Nikad nisam bila fan Šona Pena, ali od tog trenutka mi je žarka želja postala da on dobije Oskara. Za glumu, naravno. Jer ako ne bi bio za glumu, onda to ne bi bilo baš to.
Sitno. Smešno. Dečije. Možda i uvrnuto. Znam.
Ali taj jedan momenat, to sitno zadovoljstvo, taj "utata" trenutak kada je Šon Pen dobio Oskara za "Mističnu reku"... i danas se osmehnem kad pomislim na to. (Autor(ka) članka se verovatno i ne seća da je to napisala.)
A Šon Pen i dalje nije na mojoj listi glumaca koje volim, čak ni "Mističnu reku" još nisam odgledala.
Prosto... momenat sitnog zadovoljstva i ispunjenja periferalne želje.
Jedan drugi takav momenat čekam da se tek desi.
Čekam dan kada će neko, čije se mišljenje vrednuje u filmskom domenu, izvesti jedan globalni shockabuku i reći something along this lines: "Kventin Tarantino je režiser bez talenta i scenarista bez mozga. Njegovi filmovi nemanju vrednost, i živo me interesuje kojem je demonu prodao dušu za slavu."
Jer, ja nemam reči da opišem koliko ne razumem i nikad neću razumeti kako i zašto je neko poput Tarantina uspeo da se mapira u Holivudu.
Gledala sam: "Petparačke priče" (nekoliko puta), "Kill Bill" 1 i 2, "Od sumraka do svitanja", "Četiri sobe"...
Osećam se kao četvrta osoba ljubavnog trougla između Pola Eluarda, Gale, i Salvadora Dalija.
Jer, kada se zaljubio u Galu, Dali je rešio i da tu ljubav izjavi, tako što se skinuo go golcat, premazao kozijim izmetom, i vrišteći pretrčao plažu i bacio se u more.
On je očito smatrao da će time postići cilj.
I očito je bio u pravu, jer je Gala tada ostavila Eluarda.
A to je očito razumeo i Eluard, koji im je ostao prijatelj.
Samo sam ja sedela i blejala u pročitano.
Originalno? Da li je to u pitanju?
Ali nije ni sve novo nužno dobro, ni kvalitetno. Lepota jeste u oku posmatrača, ali kvalitet je objektivna vrednost.
Kad neko kaže "ovo još niko nikad nije uradio", možda pre nego što uradi treba da se zapita "zašto" to niko nije uradio. Mislim... Tarantino očigledno ne mora da se zapita, jer je većina sveta izgleda njegova lična Gala.
"Ponekad mutna voda odaje prvid dubine", rekao je Stanislav Jirži Lec, i ja mislim da je to jedino objašnjenje za Tarantinov uspeh (ako se izuzme demon, duša, prodaja, slava). Mislim da je on toliko mutan, toliko isfoliran, da se niko ne usuđuje da kaže da je kralj go, i svi samo klimaju glavom i lupkaju po leđima jedni druge, kako su shvatili dubinu. A dubine - nema.
"Bilo jednom u... Holivudu"
Ne razlikuje se puno od ostalih Tarantinovih filmova koje sam gledala. Besmisleno, haotično (a ja volim dobar haos, ovaj je loš), i uvredljivo.
Svašta ne znam. Ali znam da je Brus Li jedina osoba čiji su udarci morali da budu usporavani na filmu, da bi mogli da se vide. Tako da... ako neko i smatra da nije degutantno raditi šbbkbb jedne tragedije kao što je Šeron Tejt, sasvim je nedopustivo dirati Brusa Lija.
Da, da, znam... to je neki alternativni Brus Li, daj mu onda alternativno ime. Ne može jedan izmišljeni niko da pobeđuje u uličnoj tuči najvećeg u borilačkim veštinama, samo da bi se podilazilo američkom mentalitetu, i neznanju. Brus Li je institucija.
Sve u svemu... Leonardo je bio sjajan kao i uvek, i jasno mi je zašto je nominovan. Ali film je... bezrazložan i u najmanju ruku uvredljiv na sve strane, tako da...
Na mojoj listi na kojoj je Tarantino bio na dnu, sad je još dublje, pa vi gledajte.
@Zunni
Kao što rekoh... kad odgledam di Kapria i Banderasa, složiću ih redosledom kojim ja smatram da treba da budu složeni, pa evo, da udenem Svetog Lea Oskaromučenika.
Taron Egerton
Leonardo di Kaprio
Hoakin Feniks
Adam Drajver
Džonatan Prajs

Sestra bliznakinja Neba al' Niladrijela.
Noli turbare planetas meas!
"Crazy is relative." SW