Role Play pravila i smernice

Mesto za sve informacije vazane za rad sajta, foruma, bloga...
User avatar
Shaaxan
Rat
Rat
Aes Sedai Belog Ađaha
Aes Sedai Belog Ađaha
Reactions:
Posts: 455
Joined: 09 Sep 2014, 20:14
Cash on hand: Locked

Role Play pravila i smernice

Postby Shaaxan » 07 May 2015, 15:58

Osnovne definicije i pravila
RP, skracenica od engleskog Role Play sto je poseban vid interakcije izmedju osoba preko trecih lica ili alter ega. Svaka osoba komunicira preko svog alter ega stavljajuci ga u poziciju ili pozicije koje diktira situacija i kroz svoje akcije i reakcije direktno utice na situaciju. 

Lik je skraceni naziv za alter ego koji kontrolisete i kroz koji komunicirate sa ostalim osobama/likovima.
  • Pored cistog dijaloga svaki post moze da sadrzi opisni deo koji mora biti jasno oznacen. U ovom delu posta mozete opisivati akcije i osecanja vaseg lika
  • Svako izlazenje iz lika ce biti sankcionisano upozorenjem od strane RP administratora ili Vodje Sveta
  • U komunikaciji kroz lika zabranjeno je koristiti skracenica (tipa lol, rofl...)
  • U komunikaciji kroz lika zabranjeno je koristiti smajlije i emotikone
  • U komunikaciji kroz lika zabranjeno je postovati sve vrste slika i videa
Biografija je forumska tema u kojoj dajete kratak opis lika kojim igrate.
  • Iako (potpune) biografije nisu obavezne pozeljno je imati barem kratki opis vaseg lika (fizicki) kako bi ostali likovi znali kako da se ponasaju prema vama
  • Svaka biografija mora sadrzavati ime lika
  • Potpuna biografija mora sadrzavati fizicki opis lika ,psiholoski opis lika i kratku istoriju lika
  • Saznanja iznesena u Biogarfiji nisu javna, drugim recima bez obzira sto je neko naveo u biografiji da je iz (recimo) Kairhijena, ili da je dete kovaca vas lik to ne zna dok mu to neko ne kaze. (Pogledaj Meta-gejming)
Role Play na forumu Epska Fantastika
Po uclanjivanju u jedan od nasih RP svetova dobijate status "mladjeg clana" tog sveta i ovaj status zadrzavate dok ne dostignete maksimalni rank u odabranoj organizaciji. Spiskove organizacija te rankove u njima mozete naci u temama Pravilnik Novog Doba i Pravilnik PLIV Sveta .
Kao mladji clan u Role Play okruzenju obavezni ste se prema starijim clanovima odnositi sa odredjenim postovanjem u zavisnosti od pravila sveta u kome se radnja odigrava.
Napredovanjem kroz organizacije u svetovima sticete pravo da koristite razlicite talente, alate, oruzja i druge resurse koji su vam na nizim nivoima bili nedostupni a sto zavisi od sveta i organizacije kojoj pripadate.

Pored Role Play foruma koji su napravljeni po ugledu na vec postojece svetove epske fantastike ("Pesma Leda i Vatre" i "Tocak Vremena") na forumu postoji kategorija Free Role Play u kojoj se nalaze svetovi koje su izmislili nasi clanovi kao i svetovi/igre za koje nisu otvoreni kompletni podforumi. U ovim temama (FRP) vas lik ponajvise zavisi od vaseg dogovora sa ostalim likovima te biografije koja podleze zasebnim pravilima tih svetova.

Hronologija dogadjaja u RPu
Iako je ponekada konfuzno upratiti hronologiu dogadjaja, pogotovo ako su razastrti preko vise tema u principu se drzite pravila da ako je jedna tema A otvorena pre teme B, to znaci da su se dogadjaji u temi A dogodili pre dogadjaja u temi B.
Ovo moze da postane konfuzno ukoliko se jedna prostorija odvija u jednoj temi te, recimo, jedan lik izadje iz Trpezarije (A), ode u podrum (B), tamo postuje, zatim se vrati u Trpezariju (A) i izvesti o "dogadjajima" u Podrumu. Zbog ovoga je pozeljno ukoliko u postu zelite da napustite prostoriju navesti kuda planirate da se krecete dalje kako bi mogla da se isprati hronologija postova tj dogadjaja.

Postovanje
God Modding: se odnosi na kontrolisanje tuđeg lika bez dozvole i strogo je zabranjeno. Čak i sa dozvolom, trudite se da poštujete karakteristike lika kojim upravljate. Svaka zloupotreba će biti strogo kažnjavana. Pod ovim se takođe smatra i ignorisanje umora, bola, rana i sve ostalo što se smatra izigravanjem boga. Vaši likovi su živa bića, ili bar većina jesu, i trudite se da se tako i ponašaju.

Vague Manipulation: je vid izigravanja boga. Manipulisanje događajima zbog nedostatka informacija, što je takođe zabranjeno. Na šta se ovo tačno odnosti pokazaćemo na primeru:

Sumnjivi „Ispružio je ruku i zaleteo se napred!“
Lenji „Zamahnuo je rukom!“

Zašto je Sumnjivi ispružio ruku? Šta on to radi rukom? Kakve su mu namere?
Ovakav vid postovanja, prvenstveno u duelima, se smatra manipulacijom događaja. Sumnjivi nije ni nagovestio šta namerava da učini i zato njegov protivnik nema predstave kako da se odbrani. Hajde da se trudimo da svi imaju fer šanse.
Što se tiče Lenjog, kojom rukom je zamahnuo i zašto? Mrzelo ga je sad da piše pa će nam u sledećem postu reći kako je zamahnuo desnom rukom u kojoj je imao skriveni bodež.

Auto-hitting: se odnosi na sve akcije koijma se drugoj osobi uskraćuje mogućnost da odreaguje.
Zamahnuo je pesnicom ka njegovom licu, je ok. Međutim, udario ga je pesnicom u lice, nije ok jer drugoj osobi nije pružena šansa da izbegne.

Meta-gaming je izraz kojim se opisuje prikriveno postovanje van lika, to jest koristenje informacija koje vas lik ne moze da ima (poput informacija sta neko misli ili neotkrivenih informacija iz Biografije) ili trazenje informacija koje ne postoje u RP svetu vaseg lika (recimo da vas lik razmislja o tome da li je skupio 100 postova ili da razmislja o tome da li mora na posao u sred bitke)


Image
Aes Sedai od Belog Adjaha

Return to “Oglasna tabla”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron