Konzumerizam i fantastika

User avatar
Zunni
PLIV Moderator
PLIV Moderator
Prihvaćeni
Prihvaćeni
Kuća Erin - Mirosani vitez
Kuća Erin - Mirosani vitez
Reactions:
Posts: 1939
Joined: 08 Sep 2014, 22:25
Cash on hand: Locked

Konzumerizam i fantastika

Postby Zunni » 06 Jan 2019, 21:42

Elem, neki od vas ce shvatiti cemu ova tema...Slucaj evo dva dana traje... Naime, cura prodaje salove sa Aliexpressa po 2000 dinara. Salovi su hogvortski, izvezeni u boje 4 Kuce. Zarada od po 1500-1800 po salu. Sada, nije ni bitno. Ali me je nateralo da razmisljam o konzumerizmu medju fanovima fantastike.

Fantastika je svakako jedno od plodnijih tala za konzumerizam. Od toga da se polovina modernih autora takmici ko ce imati duzi serijal, do toga da se apsolutno sve prodaje. Dodajte npr. i filmske/TV adaptacije i zarada je neogranicena. Pre neki dan mi je jedna prijateljica iz Mancestera rekla da je od muza dobila nalivpero (u lanisterskim bojama) koje je, ako sam dobro shvatio, kostalo preko 200 evra. Salili smo se da li bi bilo u redu da tim perom potpise papire za razvod braka. Zena je bila uzasnuta jer nije mogla da veruje da je covek potrosio tolike pare. Naravno, brak im je siguran ali je ipak odlucila da mu objasni kakav je ona zapravo "fan" "Igre prestola"

Konzumerizam u Americi je, posebno tokom praznika, postao normalna stvar. Jedna od mojih omiljenih serija, "The Big Bang Theory" predstavlja omaz konzumerizmu u fantastici. I onda mi je negde sinulo... Koliko se to zapravo razlikuje od Keri Bredso i njene manije za cipelama? Gde je granica i kako merimo "fanboyism" ljubitelja fantastike? Je li normalno da dajemo stotine dolara na prstenje iz "Gospodara", hiljade dinara na stvarcice iz "Potera" ili svote novca koje nase plate ne bi mogle da opravdaju?

Dakle, konzumerizam u fantastici... Da cujem sta imate da kazete...Return to “Pričaonica”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron